Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir?

Son Güncellenme: Tue Apr 2024 09:09

Bayilik öncelikle isim olarak kendisinin belirlediği bir isimle faaliyetlerini yürütür. Dolayısıyla bayilikler ürün aldıkları firmalara isim hakkı ücreti ödemezler.

Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir?
İlyas Özkurt user

Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı

Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir? Konusu : Öncelikle belirtmek gerekir ki franchising, bayilikle ve acentelikle çok fazla karıştırılan bir konudur. Franchising’in bayilik ve acentelikten farkı nedir sorusunu iki kısma ayırarak cevaplamak da en doğru hareket olacaktır. Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir? Franchising, bir markanın, ürünün, işletmenin veya fikrin haklarının bir bölgede veya ülkede bir kişi veya kuruluşa bırakılması hadisesidir. Örneğin dünyaca ünlü bir otomobilin Türkiye imtiyazlarının bir kuruluşa bırakılması, otomobilin Türkiye’de üretilmesinden pazarlanmasına, reklamından diğer hizmetlerine kadar pek çok konuyu ilgilendirir. Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir?

Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir? Franchise hizmetini alan kuruluş, veren kuruluşun Türkiye’deki temsilcisi olarak görev yapar ve sözleşmeye uygun olarak ödemeler gerçekleştirir. Ayrıca firmanın fabrika adı, ürün adı, dükkân adı gibi ayrıntılar, franchise veren kuruluşun adı olarak kalır. Ayrıntıları bilmeyen bir kişi, üretimi ve satışı firmanın bizzat kendisinin yaptığını sanır. Oysa bayilikte durum çok daha farklıdır. Bayilik öncelikle isim olarak kendisinin belirlediği bir isimle faaliyetlerini yürütür. Dolayısıyla bayilikler ürün aldıkları firmalara isim hakkı ücreti ödemezler. Bayiliklerin yaptığı iş, bir markanın ürünlerini almak ve pazarlamak şeklindedir. Örneğin dünyaca ünlü bir mobil telefon firmasının İstanbul bayiliği, telefonu İstanbul’da pazarlayan kuruluşa verilen addır. Kuruluş kendisine istediği ismi verebilir; ancak anlaştığı firmanın ürünlerini satar. Dolayısıyla franchise sisteminde franchiseyi alan kurumun muhatap olduğu pek çok sorumluluk, bayilerin alanına girmez.

Franchise’yi alan kuruluşlar reklam organizasyonları gibi ayrıntılara dahi katılmak zorundayken; bayiler sadece ürünü alır ve Franchising’in bayilik ve acentelikten farkı nedir sorunun ikinci kısmına geçecek olursak, acentelik ile franchising arasındaki farklara temas etmemiz gerekir. Asıl itibariyle acentelik, franchisinge bayilikten daha fazla benzer. Çünkü acenteler de franchiseeler gibi marka sahibine düzenli ödemeler yapmaktadır. Örneğin ciro üzerinden hesaplanan ödemeler, belirli dönemler halinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca marka sahibi firmalar, verdikleri danışmanlık vb. hizmetler için ek ücretler talep edebilmektedir. Bunun tam tersi olarak acenteler de alım satım dışında verdiği hizmetler için karşı taraftan ek ücretler talep edebilmektedir. Acenteler bulundukları bölgelerde firma adına resmi işlemler gerçekleştirebilmektedir. Görüldüğü üzere Franchising’in bayilik ve acentelikten farkı nedir sorusunun derin ayrımlara haiz cevapları bulunmaktadır.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler